Nyheter
Kristna protesterar mot stängda kyrkor
2006 infördes en lag i Indonesien som skulle minska spänningarna mellan religiösa grupper. Men lagen har lett till att tusen kyrkor stängts. Nu protesterar kristna i landet.

Indonesien har världens största muslimska befolkning, men i öriket finns också många religiösa minoriteter: nästan tio procent av invånarna är kristna. 2006 infördes en lag som skulle minska de spänningar som ibland uppstod när kyrkor, tempel och andra religiösa byggnader skulle uppföras.
Krävdes tillåtelse av grannar
För att få uppföra en religiös byggnad krävde lagen att människor i omgivningen gav sin tillåtelse, minst 90 personer som tillhörde en annan religion skulle ge sitt skriftliga godkännande.
Men spänningarna har inte minskat, rapporterar Christianity Today. I stället har tusen kyrkor stängts och många församlingar har också nekats att uppföra en egen kyrka.
– Lagen diskriminerar minoriteter, och banar väg för majoriteten, främst hårdföra muslimer i Indonesien, att trycka på regeringen att stänga kyrkor, säger Andreas Harsono vid Human Rights Watch till Foreign Policy.
Attackerade kyrkor
Nyligen skapade lagen problem i Aceh, den enda provins i Indonesien som har sharialagstiftning. Muslimska grupper hade klagat på att det fanns tio kyrkor som saknade tillstånd, och de lokala myndigheterna lovade att riva dessa.
Men innan myndigheterna hann agera tog en mobb lagen i egna händer och attackerade kyrkorna. Vid en kyrka, som inte ens fanns på den ursprungliga listan, försvarade sig de kristna och en muslimsk man dog. Efter oroligheterna flydde 8 000 kristna från Aceh av rädsla för att drabbas av hämnd.
Även i huvudstaden Jakarta kan det vara svårt för kristna att få tillstånd att uppföra kyrkor. En presbyteriansk grupp har länge försökt att bygga i en förort, men har inte fått tillstånd att slutföra bygget trots att landets högsta domstol har gett dem rätt.
Gudstjänst vid presidentpalats
Ett dussintal kristna samlas nu varje söndag till gudstjänst vid presidentpalatset som ett sätt att protestera.
— Vi gör mer än bara försöker få vår kyrka byggd. Detta är ett försök att bevara Indonesien som ett land för alla. Indonesien är inte ett land som baseras på en religion, säger Bona Sigalingging.