Nyheter

”Kristna skyddas inte av myndigheterna”

Sedan i december har Egyptens kristna utsatts för en rad attentat. Men forskare menar att de egyptiska myndigheterna inte tillräckligt tar tag i situationen för den kristna minoriteten.

Bård Kårtveit.
Bård Kårtveit.

Forskaren Bård Kårtveit vid universitetet i Oslo säger att norra Sinai nu är nästan helt tömt på kristna. Enligt myndigheterna i norra Sinai hade i början av mars 258 koptiska familjer flytt från al-Arish efter att sju kristna dödats i staden under tre veckor och efter hoten om att fler skulle mördas.

– Myndigheterna har skickat flera säkerhetsstyrkor för att visa att de har kontroll men det innebär inte att de kristna känner sig trygga. De som har gett sig av litar inte på löften om bättre säkerhet och är väldigt tveksamma till att vända tillbaka, säger Bård Kårtveit.

Ökad press sedan 2013

Han säger att den koptiska minoriteten i Egypten har levt under ökad press från extrema islamister sedan 2013. Då tog de koptiska ledarna avstånd från det muslimska brödraskapets kupp mot den folkvalde presidenten Mohamed Mursi.

Därefter har kopternas religiösa ledare, påven Tawadros II, framstått som en av de starkaste stöttepelarna till den nya presidenten, tidigare arméchefen Abdel Fattah al-Sisi. Den täta alliansen har gjort koptiska kristna till ett försthandsmål för islamistiska terrorister som vill försvaga regimen.

– Särskilt i norra Sinai, där islamisterna har ett starkt fotfäste, är de fåtaliga kristna ett sårbart mål för terroristerna, säger Kårtveit.

Även om många kopter upplever att de får lite utdelning på sitt stöd till regimen utgör de ändå en grupp som mer än de flesta sluter upp kring presidenten.

”Spänningarna tonas ner”

Kårtveit påpekar att den egyptiska regeringen endast i liten utsträckning talar om angreppen mot kristna som religiöst eller sekteristiskt våld.

– Spänningarna mellan kristna och muslimer tonas ner. I stället talar myndigheterna om ”nationell enhet” och beskriver alla angrepp på kopterna som ett allmänt angrepp på Egypten.

Många kopter är trötta på att sluta upp på en falsk enhet där alla är bröder och Sisi är alla egyptiers president.

– Myndigheterna erkänner inte att kopterna utsätts för våld och diskriminering eftersom de är en kristen minoritet. Konflikter med muslimer hänförs till civila försoningslösningar där kopterna nästan alltid klarar sig sämst, säger Bård Kårtveit.

Geir Ove Fonn, Vårt Land

Översättning: Elisabeth Sandlund