Nyheter

Kyrkornas arbete för mångfald visar vägen

Kyrkorna i Sydafrika var en drivande kraft när apartheidsystemet avskaffades. I en ny avhandling visar forskaren Erik Berggren hur kyrkorna i landet i dag arbetar för ökad integration och mångfald.– Mångfald är en del av kyrkans innersta väsen, och något som även är aktuellt i Sverige i dag, säger han.

###
Publisert Sist oppdatert

Termen ”katolicitet” är en central del i kyrkans liv. Det menar teologen och forskaren Erik Berggren, som i veckan lade fram en avhandling om kyrkorna i Sydafrika i dag och deras arbete för en ökad integration. ”Katolicitet” kan översättas med det specifika i kyrkans roll när det handlar om att omfatta och inkludera alla människor.

Erik Berggren har under många år studerat och forskat kring hur kyrkan omsätter denna tanke både i sina olika dokument och i praktiskt arbete i Sydafrika. Intresset för just Sydafrika vaknade när han själv sändes som sjukhuspräst till Kimberley genom Svenska kyrkans mission.

– Mina år i Sydafrika har förändrat mig i grunden, på alla plan, både mänskligt och teologiskt, berättar han för Dagen.

En viktig röst

I Sydafrika hade kyrkan en oerhört viktig roll under tiden för apartheid och under avskaffandet av apartheidsystemet. Även i dag är kyrkan en viktig röst i samhället, säger Erik Berggren, som valt att studera kyrkornas utveckling 20 år efter att apartheid upphörde.

– Kyrkan har varit en kraft i demokratisk utveckling. Kyrkan var en av de viktigaste rösterna när det gällde att protestera mot apartheid, och i dag är kyrkorna unika på så sätt att de har medlemmar med olika etnicitet och ekonomiska förutsättningar, säger han.

I avhandlingen studerar Erik Berggren fem olika kyrkor, alla med minst en miljon medlemmar. Trots att kyrkan ”inte riktigt har tagit bollen” i att förvalta arbetet från sannings- och försoningskommissionen som kom till efter apartheid, finns en strävan efter integration inom kyrkorna, säger han. I före detta vita områden har integrationen ofta varit mest framgångsrik, säger han.

– Här har det blivit en större blandning. I områden som Soweto har det inte blivit så stor skillnad – men det finns ändå en gemensam plattform för dessa församlingar, eftersom de tillhör samma stift.

Många utmaningar

Något frapperande är det faktum att integrationen går bäst i mer hierarkiskt ordnade kyrkor.

– I en starkare organiserad kyrka kan man på ledningsnivå bestämma att vi till exempel ska ha svarta präster i en vit stadsdel.

Inför framtiden har den syd-afrikanska kyrkan många utmaningar att ta sig an, säger Erik Berggren.

– En är att hitta sin röst i det offentliga rummet. Man skriver resolutioner, men många undrar: när Desmond Tutu inte finns längre, hur stark är kyrkan då? Samtidigt tycker jag att man inte riktigt ser den möjlighet man har i att påverka från predikstolen och i gudstjänsten. I Sydafrika går nästan alla sydafrikaner i kyrkan, och det kan man ta vara på.

Erik Berggren menar att vi även i Sverige behöver fundera mera över begreppet ”katolicitet”.

– Alla kyrkor talar om detta i sin bekännelse. Jag kan tycka att det är märkligt att kyrkorna inte undervisar i och använder sin katolicitet mycket mer. Till exempel här i Sverige, när det gäller flyktingar. Hur kan vi bli mer öppna för människor?

Powered by Labrador CMS