Nyheter

Margot Wallström anser inte att IS begått folkmord

Islamiska staten (IS) är ansvarig för grova systematiska övergrepp och risk för folkmord föreligger. Så långt sträckte sig utrikesminister Margot Wallström i riksdagsdebatten i början av november 2014.

Roméo Dallaire och Margot Wallström i samspråk efter att ha talat på samma konferens i Stockholm.
Roméo Dallaire och Margot Wallström i samspråk efter att ha talat på samma konferens i Stockholm.
Publisert Sist oppdatert

Observera att den här artikeln är från 7 november 2014. Margot Wallström har därefter ändrat uppfattning:Margot Wallström: IS begår folkmord

- Vittnesmålen som når oss från IS härjningar är fruktansvärda. Bilderna vittnar om lidande och fasa. Mord, tortyr och våldtäkter förekommer i stor skala. Rapporterna visar på grova systematiska och omfattande övergrepp av de mänskliga rättigheterna och överträdelser av internationell humanitär rätt.

- I mina, och de flestas ögon, så är det här ett brott mot mänskligheten och risk för folkmord föreligger. De skyldiga måste ställas till svars.

Så svarade utrikesminister Margot Wallström (S) på den fråga som initierats av folkpartisten Birgitta Ohlsson, där hon ville veta svart på vitt om IS begår ett folkmord och hur Sverige i så fall bör agera.

Men Margot Wallström ville alltså inte benämna IS övergrepp för folkmord, och redogjorde bland annat för att den juridiska definitionen är väldigt snäv.

Men hon tyckte att Sverige och omvärlden bör agera ändå, dels via den internationella brottsmålsdomstolen i Haag, dels via FN, där utrikesministern främst kritiserade Ryssland för att hindra säkerhetsrådet från att agera.

Läs mer:"Assyriska folket på väg att utplånas"

Hon pratade även om vikten av humanitära insatser.

Någon Birgitta Ohlsson (FP) dök inte upp i plenisalen, trots att det var hon som initierat debatten. Hon var på resa i Hongkong och istället tog partikollegan Robert Hannah tagit över, och han gick hårt fram i sin retorik.

- Det är bra att du medger att brott har begåtts. Vilket ger förpliktelser, inledde han sitt anförande.

- Du säger att en risk för folkmord föreligger. Det innebär helt enkelt att du inte anser att ett folkmord har skett.

Så Robert Hannah undrade då hur utrikesministern själv definierar vad ett folkmord är.

- Personligen tycker jag att du har fel, ett folkmord pågår här och nu, medan vi i kammaren diskuterar definitioner.

Robert Hannah tog de kristna minoriteterna i Irak/Syrien som exempel, framförallt assyrier/syrier/kaldéer som i årtusenden bott i regionen. Han berättade också om kyrkklockorna som ringt till gudstjänsterna de senaste 1 500 åren, oavsett om det varit världskrig, om mongolernas här passerat förbi eller om Saddam Hussein suttit vid makten. Men nu har kyrkklockorna tystnat.

- Det historiska området där folket finns, Nineveslätten, där finns det inga assyrier i dag. De är etniskt rensade därifrån, säger Robert Hannah.

Han ansåg att Sverige måste agera kraftfullare, bland annat genom att stödja den USA-ledda koalitionen som i dagsläget bombar IS ställningar i Irak. Folkpartiet har också tidigare varit tydligt med att Sverige bör stödja de kurdiska peshmerga-krigarna med vapen.

Powered by Labrador CMS