Nyheter

Panzisjukhuset rustar för att möta ebola

En insamlingskampanj ska hjälpa Panzisjukhuset att bli redo för att ta emot ebola-smittade.

En flicka i Beni i Kongo-Kinshasa vaccineras mot ebola 13 juli.
En flicka i Beni i Kongo-Kinshasa vaccineras mot ebola 13 juli.
Publisert Sist oppdatert

Rädslan är stor för att ebola ska sprida sig till storstaden Bukavu i Sydkivu där Panzisjukhuset, världskänt genom läkaren och nobelpristagaren Denis Mukwege, ligger. Nu satsar PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete tillsammans med Läkarmissionen på en insamling för att sjukhuset ska kunna stå rustat ifall sjukdomen når dit.

Stor skräck

– Det råder stor skräck och nästintill panik i större städer i Nordkivu för vad det kommer att innebära om ebola får fäste, säger Dag Bohlin, säkerhetsansvarig på PMU.

Ebola-viruset har nått Goma, där ett dödsfall bekräftades 15 juli, och 17 juli utlyste WHO ett internationellt nödläge på grund av ebolaspridningen i Kongo- Kinshasa.

Mottagningscenter

Panzisjukhuset är ett av de bäst utrustade i regionen och har av regeringen utsetts till mottagningscenter om spridningen av ebola fortsätter. Nu förbereder sig sjukhuset inför den stora insats det innebär. Men till det behövs stor resurser, som just nu saknas. Därför lanserar nu en insamling av de båda svenska organisationerna.

– Målet är att skapa förutsättningar för Panzisjukhuset, och även andra kliniker, att kunna vara så väl förberedda som möjligt, med välutbildad personal och viss utrustning, säger Dag Bohlin. Når sjukdomen Bukavu, då är situationen allvarlig, betonar han.

- Läget blir kritiskt eftersom sjukdomen kan sprida sig mycket fort i en storstad, och Bukavu har en miljon invånare.

Kyrkor informerar

En del av de insamlade medlen ska också gå till kyrkors arbete med att sprida information till folket om sjukdomen, berättar Dag Bohlin.

Utbildningsnivån är låg, många är inte läskunniga och ryktesspridningen ställer till stora problem för sjukdomsbekämpningen. Därför är det angeläget att riktig information om sjukdomen når ut till folket.

- Kyrkorna är en oerhört viktig aktör och alla samfund är med i arbetet att sprida information, säger Dag Bohlin.

Det är nu ett år sedan ebola-utbrottet inleddes i Nord-kivu i östra Kongo-Kinshasa. Sedan dess har 1 700 personer dött

Powered by Labrador CMS