Nyheter

Rumänsk by får stöd av svenska kyrkor

Om du möter en tiggare på gatan i Sverige är inte alls omöjligt att personen kommer från Valea Seaca i Rumänien. Många av romerna i samhället lever i stor nöd och nu håller ett norsk-svenskt samarbete på att formas för att hjälpa dem.

###
Publisert Sist oppdatert

Valea Seaca betyder Torr dal. Och namnet är talande eftersom orten under lång tid var känd för dess brist på vatten. Under 2000-talet har förvisso flera projekt, tack vare internationell finansiering, genomförts och i dag har en del, men långt ifrån alla, invånarna tillgång till rinnande vatten. Och som vanligt är det romerna som lider mest.

– Situationen där är värre än på många andra ställen i Rumänien, säger Aurora Vatamaniuc, chef för hjälporganisationen Hoppets stjärna i Rumänien.

Varför?

– Romerna har varit mer isolerade i Valea Seaca än på andra ställen. Byn ligger längst bort vid skogen. Det luktar illa och ser hemskt ut.

Planerar pilotprojekt

Tillsammans med pingst­kyrkorna i Arvika och i norska Sandefjord planerar nu Hoppets stjärna att inleda ett pilotprojekt i Valea Seaca där pingstkyrkan ska bli ett socialt center. Målet är att erbjuda kyrklig verksamhet samt utbildning i bland annat läsförståelse, hygien, preventivmedel och kost.

– I mars i år besökte jag Valea Seaca. Jag träffade borgmästaren, romska representanter och lokala pingstledare. Efter besöket kände jag mig ganska pessimistisk. Men efter att ha hört om förvandlingen i Murgeni och Slobozia (se Dagen den 14 november, red anm) tänkte jag ”wow det går att göra mer – och kyrkan kan vara navet”, berättar Lennart Eriksson, internationellt ansvarig för Hoppets stjärna.

– Valea Seaca är en tuff nöt, men det går.

Flera församlingar involverade

Tiggarna från Valea Seaca finns på olika platser i Sverige. Våren 2013 kom en man till Arvika och den lokala pingstförsamlingen öppnade då dörrarna för mannen som kunde bo i kyrkan i några månader. Detta blev också startskottet för kontakten mellan kyrkan i Arvika och pingstförsamlingen i Valea Seaca.

Efter hand har allt fler församlingar i Arvika involverats och tidigare i höstas genomfördes en hjälpsändning, som Arvika kristna råd stod bakom, till Rumänien.

– Vi åkte ned med bland annat vinterkläder och skor, täcken, filtar, sängkläder och skolmaterial, berättar Johan Pettersson, pastor och föreståndare för pingstkyrkan.

Sociologiprofessor utreder

För att projektet i Valea Seaca ska bli framgångsrikt vill ingen av de inblandade dra igång arbetet innan förutsättningarna är helt klara. Därför har en professor i sociologi fått i uppdrag att genomföra en förstudie som ska vara klar i januari.

– Vi vill veta vad som behöver göras. Och vi vill veta hur vi ska göra det, sammanfattar Lennart Eriksson, som också slår fast att han samtidigt förväntar sig en insats från lokalbefolkningens sida.

– Vi tänker inte satsa pengar och resurser utan krav på motprestation. Jag vet inte exakt hur ett kontrakt kan utformas, men det är inte alls omöjligt att vi kräver att föräldrarna låter sina barn gå i skolan i åtta år. Det krävs en långsiktighet i engagemanget.

Finns akuta problem

Lennart Eriksson konstaterar samtidigt att det också finns akuta problem. Han berättar att den pågående förstudien redan har identifierat två brister som måste åtgärdas omgående; dels behöver ett 30-tal familjer få ved inför vintern och dels behöver värmesystemet i den lokala pingstkyrkan, som ska användas som mötesplats i utvecklingsarbetet, repareras.

– Nu har vi i Hoppets stjärna beslutat att skänka de pengar som krävs för veden, men vi behöver hjälp från andra svenskar för att projektet ska lyckas.

Powered by Labrador CMS