Nyheter
Svensk teologiprofessor i Jerusalem slutar efter schism
Teologiprofessorn Jesper Svartvik säger upp sig från sin tjänst efter nästan tio år. Han riktar besk kritik mot ledningen av institutet i Jerusalem – men Svenska kyrkan delar inte hans bild.

Den professur som Jesper Svartvik haft, Krister Stendahl-professuren, läggs nu på is, avslöjar Kyrkans tidning. Professuren har delats mellan Lunds universitet och Svenska teologiska institutet, STI, i Jerusalem. Jesper Svartvik är den första innehavaren av professuren.
Från universitets sida har man beslutat att låta professuren vila från och med 2019. Men Jesper Svartvik har alltså redan nu sagt upp sig.
– Hade det inte varit för STI:s nya ledning skulle detta inte hänt, säger han.
Jesper Svartvik har ofta blivit uppmärksammad för sitt arbete inom fältet religionsdialog, med fokus på de judiskt-kristna relationerna.
"Motarbetad"
Han har skrivit flera böcker i ämnet och varit en flitig debattör och föreläsare. En av orsakerna till att han valt att säga upp sig är den brist på respekt för judisk tro och tradition som han upplevt vid STI.
– Detta har kommit till uttryck på olika sätt. Judiska föreläsare har blivit inbjudna att tala på judiska högtider, som ju är som sabbater. Det har funnits en otydlighet i fråga om kosher. Och i de program som studenterna har fått har högtiderna inte markerats på rätt dag, säger han till Dagen.
Jesper Svartvik betonar att allt detta går i motsatt riktning till det som varit STI:s ärende: att kristna skulle förstå mer av den judiska tron.
– När jag då påpekat detta, har denna konstruktiva kritik inte tagits på allvar. Man insåg inte konsekvenserna av denna nonchalanta hållning. I stället motarbetades jag.
– Visselblåsare är aldrig populära, konstaterar han.
Läs mer: Recension: Kunnigt men spretigt om Guds nåd
Grundades på 1950-talet
STI grundades 1951. Tidigare har det funnits en särskild styrelse. Men den har lagts ned, och under senare tid har knappt några regelbundna överläggningar om institutet ägt rum, säger Jesper Svartvik.
Han säger att han själv efterlyst "öppna, konstruktiva samtal om lösningar" där alla parter – kyrkokansliet i Uppsala, Lunds universitet och STI i Jerusalem – skulle mötas.
– Min mening är att tjänstens konstruktion inte var genomtänkt. Jag efterlyste överläggningar så att det skulle finnas möjligheter att samtala om detta. Institutets ärende är dialog, och då menar jag att även de som driver det borde eftersträva dialog.
Läs också: Antje Jackelén i Jerusalem: ”Här för att lära oss”
"Inget gehör"
Han har dock inte fått gehör för sin önskan om dialog.
– Det känns vemodigt att denna vackra farkost nu inte får fortsätta. Det som skänker mig tröst i allt detta är att många studenter har hört av sig och säger att det har betytt mycket för dem att få studera i Jerusalem, säger Jesper Svartvik.
Svenska kyrkans ansvariga för STI delar inte Svartviks syn. I en kommentar säger Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare i Svenska kyrkan, att Jesper Svartvik inte enligt hennes uppfattning har blivit motarbetad. Erika Brundin säger att avtalet med Lunds universitet skulle omförhandlas, och därför sa kyrkan upp det i januari i år. Till Kyrkans tidning säger hon att konstruktionen "inte blev så som vi hade behov av".
Svår konstruktion
Konstruktionen med en professur som delvis finansieras av ett universitet är svår att få att fungera, menar Alexander Maurits, prefekt för Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet.
Han säger att han inte tror att den konstruktionen har varit "särskilt lyckad". Därför har nu universitetet valt att låta Krister Stendahl-professuren vara vilande.
– Vi ska fortsätta med interreligiös dialog, men inte inom ramen för en professur just nu, säger Alexander Maurits.
Han beskriver samtalen mellan universitetet och kyrkan som goda, och att det snarare har varit frågan om att utveckla samarbetet än att avveckla det.
Jesper Svartvik säger att han själv vill fortsätta sitt arbete med fokus på relationerna kristendom-judendom, och att han gärna föreläser både i Jerusalem och i andra sammanhang i fortsättningen.
– Jag har fått många förfrågningar, och under den närmaste framtiden omedelbara framtid kommer jag att föreläsa. Jag kommer att fortsätta mitt arbete med judisk-kristna relationer.