Nyheter
Svenska kyrkan hjälper kristna efter IS
Svenska kyrkan är med och finansierar en europeisk konferens om flyktingmottagandet i Norrköping. Dessutom satsar den på att öppna nya kanaler med kyrkor i Irak för att hjälpa kristna som överlevt IS-offensiven i Mosul.

Det säger Annika Stacke, präst och integrationsfrämjare i Växjö stift i en intervju i Sveriges radio. Hon påpekar att det är mycket viktigt att visa moraliskt, andligt och ekonomiskt stöd.
– Men i första hand är det viktigt att visa att vi tillhör samma stora kristna familj. Bara att visa att vi inte glömmer bort dem och att vi tänker på dem är jätteviktigt.
Enligt UNHCR finns det i dag 4,5 miljoner internflyktingar och syriska flyktingar i Irak, och många av dem är kristna. Svenska kyrkan har stött humanitära insatser i landet sedan 2014 då inbördeskriget bröt ut och tack vare kyrkans lokala partners har man i dag möjlighet att ta emot 60 000 internflyktingar. Enligt kyrkans egna upp gifter är boenden för ytterligare 250 000 personer under uppbyggnad.
I december beslutade Svenska kyrkan att bidra med 2,5 miljoner till sanitets- och vattenlösningar i ett av de flyktingläger som samlar människor som flytt från Mosul. Sedan Mosuloffensiven inleddes har man gått in med 6,5 miljoner kronor, uppger Svenska kyrkan på sin hemsida.
Samtidigt är man med och finansierar en konferens på temat flyktingmottagande som inleddes i Norrköping på onsdagen. Över 130 representanter för kommuner och forskningsinstitut från 16 europeiska länder har samlats för att byta erfarenheter, idéer och ta del av konkreta exempel på hur man på olika håll hanterat flyktingmottagandet.
– Idén till konferensen föddes ur en insikt att Europa har misslyckats att samarbeta kring flyktingfrågan. Samarbete är det enda sättet att lösa frågan på ett bra sätt. Vi måste hjälpas åt, säger Lars Stjernkvist (s), kommunalråd i Norrköping.
Bakom konferensen står Norrköpings kommun, Arena Idé och Institutet för forskning och migration, etnicitet och samhälle vid Linköpings universitet. Bland deltagarna finns arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och företrädare för UNHCR.