Nyheter

Svenska kyrkan hjälper till att sprida kunskap om ebola

För att minska fördomarna och öka kunskapen om ebolasmittan bedriver Svenska kyrkan, via sina partners i Liberia, just nu ett informationsarbete i landet.

###
Publisert Sist oppdatert

– Vi samlar nyckelpersoner i grupper där vi pratar om hur man identifierar ebola och hur man, enligt WHO:s riktlinjer, ska agera i olika situationer. Samtidigt får nyckelpersonerna också möjlighet att ställa frågor, säger Annierose Albertsen, vid Svenska kyrkans internationella enhet, till Dagen.

De som får utbildning är i första hand byledare, religiösa ledare, traditionella medicinmän, barn i åldrarna 6–12 år samt ungdomar. Svenska kyrkan uppger att målsättningen är att cirka 14 000 nyckelpersoner ska sprida den livsviktiga informationen till cirka 85 000 personer.

Spelar avgörande roll

I samband med ett möte mellan företrädare för Kyrkornas världsråd och Världshälsoorganisationen (WHO) tidigare i höst framkom det att kyrkorna i den eboladrabbade regionen i västra Afrika spelar en avgörande roll i ebolabekämpningen.

– Det här är en situation där alla måste jobba tillsammans; politiker, medier, samhällen och religiösa organisationer. Alla måste göra något. Om en misslyckas kommer alla att misslyckas, sa till exempel epidemiologen Pierre Formenty som är ansvarig för koordineringen av WHO:s arbete mot ebola.

Han poängterade också att ”religiösa organisationer i Afrika spelar en väldigt viktig roll”.

Jobba mot stigmatisering

Deltagarna vid mötet påpekade också att kyrkor och andra religiösa grupper inte bara kan ge praktiska råd om hygien och säkra begravningar till lokalbefolkningen utan att de även kan ta sig an djupare kulturella och religiösa rötter som rör den utbredda stigmatisering och diskriminering som följer med epidemin.

Några kyrkliga företrädare i Liberia har offentligt sagt att epidemin skulle vara ett straff från Gud – och att befolkningen måste upphöra med sitt syndiga leverne för att ebolan ska försvinna.

– Men biskop Jensen från Svenska kyrkans systerkyrka i Liberia gick tidigt offentligt ut och sa att det inte stämmer. Att arbeta mot stigmatisering ingår i informationsarbetet, säger Annierose Albertsen.

Powered by Labrador CMS