Nyheter

Svenskt ledarbyte i Jerusalem

JERUSALEM. Den ena är expert på den yttersta dagen, den andra är erfaren organisationskonsult. Det är erfarenheter som kommer väl till pass i det apokalyptiska kaos som ofta präglar Jerusalem – där de båda nu styr två svenska institutioner med kristen kvinnokraft.

Ann-Sofie Lasell och Maria Leppäkari har båda lång erfarenhet av Jerusalem, även om de är nytillträdda som direktorer för Bildas studiecenter respektive Svenska teologiska institutet.
Ann-Sofie Lasell och Maria Leppäkari har båda lång erfarenhet av Jerusalem, även om de är nytillträdda som direktorer för Bildas studiecenter respektive Svenska teologiska institutet.
Publisert Sist oppdatert

Två kyrkliga svenska hus är sedan länge etablerade på klassiska adresser i Jerusalem och båda har just fått nya direktorer: Ann-Sofie Lasell på Bildas kristna studiecenter och Maria Leppäkari på Svenska teologiska institutet.

Dagen förde samman de nytillträdda ledarna för ett samtal. Vi möttes på Bildas takterrass strax innanför Jaffaporten i Jerusalems muromgärdade gamla stad – med utsikt över det omstridda Tempelberget som nyligen blev den utlösande gnistan för den värsta våldsvågen på länge i området.

Båda förklarar att våldet knappast påverkar deras respektive institutioners dagliga verksamhet, även om det naturligtvis präglar stämningen i staden.

– Vi tar situationen på största allvar och kollar ständigt upp säkerhetsperspektivet. Vi gör väldigt noggranna bedömningar. Vi stämmer ständigt av med svenska generalkonsulatet, FN-organ och våra lokala samarbetspartner, säger Ann-Sofie Lasell på Bilda.

– Vi har inte ställt in något program. Vi gör våra resor som vanligt, har bara gjort någon mindre ändring. Vi säger till våra grupper att vara uppmärksamma på var de rör sig.

– Det är klart att det påverkar en. Jag är noga med var jag är och vad som händer runt omkring. Men det är lugnt i våra kvarter i Gamla stan, turister fortsätter att komma och basarerna är öppna, säger hon.

Verkamheten fortsätter

Maria Leppäkari på Svenska teologiska institutet (STI) säger att hon själv känner sig trygg och att verksamheten fortsätter som vanligt, även om STI ställde in sin medverkan i årets ”Öppet hus” i Jerusalem. Det är ett årligen återkommande evenemang där privatpersoner och institutioner öppnar sina bostäder och lokaler för allmänheten, som på så sätt får bekanta sig med arkitektur, inredning och byggnadshistoria. STI:s byggnad, ”Tabors hus” på Profeternas gata, brukar vara ett av de mest populära besöksmålen – särskilt som det en gång utsågs till ”Jerusalems vackraste hus” i en omröstning anordnad av en lokaltidning.

– Vi har valt att inte medverka i ”Öppet hus” i år. Vi vill inte bidra till känslan av osäkerhet bland besökare och personal. Men vi fortsätter att som vanligt ha öppet för allmänheten varje dag mellan 9 och 13, säger Maria Leppäkari.

Svenska kyrkan och Diakonia har också ställt in sin årliga studieresa till området för journalister på grund av säkerhets­läget.

STI-direktorn understryker att läget just nu är ”väldigt tragiskt”. Men hon ser både möjligheter och risker i en konflikt där den religiösa dimensionen blir allt mer dominerande.

En politisk konflikt

– Konflikten är politisk, men den religiösa retoriken får större utrymme. Den religiösa dimensionen handlar om hur människan skapar sin mening. Religion, politik, ideologi och verklighet hänger ihop, säger Maria Leppäkari.

– Det kan få konsekvenser för den religiösa dialog som STI ägnar sig åt. Den religiösa retoriken kan antingen leda till att klyftor fördjupas. Eller till mera diskussion och dialog.

– Vi kan hjälpa våra partner med kontaktnätverk. Vi kan stödja det positiva fredsnärmande arbetet genom att föra dialog. När det gäller förståelse kan vi bidra med att finnas på plats, säger hon.

Båda de nya direktorerna har lång erfarenhet av Jerusalem, Israel och de palestinska områdena. De hoppas nu kunna fördjupa samarbetet mellan sina respektive institutioner även om de har olika inriktning: STI som akademiskt institut inriktat på dialog främst mellan kristna och judar, Bilda som resurs för studieresor och som kontakt med lokala kyrkor. Ingen av dem planerar några större förändringar i verksamheten.

– Jag är en länk i kedjan, vi ska fortsätta att vara en resurs i Jerusalem för alla resor i Bildas regi. Vi ska vara mötesplats för svenskar som möts till frukostklubb eller bara droppar in för att fika, säger Ann-Sofie Lasell, socionom och organisationskonsult och sedan länge engagerad i Equmeniakyrkan.

– Våra religiösa kontakter med kristna kyrkor och församlingar är väl etablerade sedan länge. Vår bas är samverkan med lokala kristna, säger hon.

Följeslagare på Västbanken

Hon har i många år besökt landet regelbundet, både på studieresor och som samordnare på Sveriges kristna råd för det ekumeniska följeslagarprogrammet – och var själv följeslagare på Västbanken under en period.

– STI firar 65 år nästa år och i egenskap av direktor är mitt arbete en del av en lång tradition. STI har en akademisk utbildande funktion och vi ägnar oss åt dialogverksamhet särskilt mellan judar och kristna, men utesluter inte muslimer, säger Maria Leppäkari, docent i religionsvetenskap vid Åbo akademi.

Hon har forskat om eskatologi, alltså läran om den yttersta tiden, och om apokalyptiska föreställningar, särskilt om Jerusalem som meningsskapande symbol för judar och kristna. Hon har bott i Jerusalem som stipendiat på STI och som forskarstudent vid Hebreiska universitetet.

Bildas studiecenter startades i Jerusalem 1991 bland annat som en motvikt till STI, som av vissa kristna grupper uppfattades som ”proisraeliskt”. Den skillnaden är sedan länge utsuddad, inte minst för att Svenska kyrkan närmat sig vad andra kristna ser som Bildas ”propalestinska” inställning. De båda direktorerna understryker att de inte vill beskriva sin verksamhet som ”proisraelisk” eller ”propalestinsk” utan som ”för människan och freden”.

Närmare varandra

– STI och Studiecentret stod långt från varandra under en period. Vi har närmat oss varandra genom åren. I dag har vi ett berikande samarbete, vi har mycket gemensamt, säger Ann-Sofie Lasell.

– Det är definitivt en fördel att ha kollega som är kvinna. Det ger goda förutsättningar för samarbete. Kanske blir det ett projekt om kvinnligt ledarskap i religiöst arbete, säger Maria Leppäkari.

Powered by Labrador CMS