Nyheter

”Vi har en lång kamp mot ebola framför oss”

Kampen mot ebolaepidemin går vidare i västra Afrika. Liberia har hittills drabbats hårdast och just nu befinner sig infektionsläkaren Martin Wahl i landet för att hjälpa till vid en av behandlingsklinikerna.

###
Publisert Sist oppdatert

– Den här har varit i drift i drygt två veckor och vi har haft cirka 40 patienter, förklarar han på telefon från Monrovia.

När situationen var som värst inrapporterades knappt 1 000 nya fall av ebola varje vecka i västra Afrika. Då, i mitten av oktober varnade chefen för FN:s ebolainsats, Anthony Banbury, att antalet nya fall av smittade i värsta fall skulle kunna ligga på 10 000 per vecka i december. I dagsläget ser prognosen betydligt bättre ut, men så sent som för några dagar sedan konstaterade han att det fortfarande behövs enorma hjälpinsatser för att smittspridningen i Västafrika ska kunna stoppas helt.

– Vi har en lång kamp framför oss ... Vi är långt, långt ifrån att lösa den här krisen, sa Anthony Banbury inför FN:s säkerhetsråd.

Har ändrat karaktär

Nästan 5 500 människor, majoriteten av dem i Liberia, har enligt Världshälsoorganisationen WHO hittills dött av viruset.

– Men epidemin har ändrat karaktär i Liberia, konstaterar Martin Wahl.

– Alla epidemier minskar efter ett tag och det är möjligt att det här är det naturliga förloppet. Men tack vare omfattande informationskampanjer har befolkningen fått mer kunskap om hur man ska skydda sig för att inte riskera att bli smittad. Dessutom har behandlingsmetoderna blivit bättre.

Andra resan till Monrovia

Det här är Martin Wahls andra resa till Monrovia sedan i somras. Första gången, i början av september, åkte han ned på uppdrag av WHO för att planera hur en bostadscamp för 100 hjälparbetare skulle kunna byggas upp i huvudstaden.

I dag är han alltså tillbaka – den här gången med ett lite annat uppdrag.

– Jag är biträdande insats­ledare för svenska MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som på uppdrag av WHO har en behandlingsklinik här i Monrovia. Det är ett drygt 30-tal personer som arbetar under MSB:s paraply för att få campen att fungera. Min uppgift är att stötta och utveckla verksamheten så att den fungerar bra. Många av dem som arbetar här kommer från närområdet och det är en grannlaga uppgift att utbilda relativt outbildad personal i högteknologisk utrustning.

Martin Wahl, som är medlem i Fiskebäcks missionskyrka och som till vardags arbetar som beredskapsöverläkare i Västra Götalandsregionen, berättar vidare att campen i snitt får in tio nya misstänkta ebolafall från Monrovia och lika många från landsbygden varje vecka.

Som träningsanläggning

Men han konstaterar att anläggningen är dimensionerad för många fler patienter och att verksamheten därför delvis har ändrat inriktning.

– I dag används den framför allt som en träningsanläggning. Det finns flera hotspots ute på landsbygden där ebolan fortfarande inte är riktigt under kontroll och där den riskerar att ta ny fart. Därför vill vi egentligen att några behandlingskliniker här i Monrovia flyttas dit.

Ett område som Martin Wahl nämner är Foya i norra Liberia. Där rapporterades de första ebola­fallen i landet i somras och där var situationen utom kontroll för några månader sedan. Men tack vare personal från Läkare utan gränser är det i dag framför allt ebolapatienter från närliggande områden som behandlas.

– Samtidigt får man inte glömma bort att situationen i Guinea och Sierra Leone är värre än i Liberia. Och med tanke på att länderna gränsar mot varandra räcker det med att någon smittad kommer över gränsen för att ebolan ska börja spridas igen.

Powered by Labrador CMS